Szösszenetek Vietnámból / Little stories from Vietnam


Mától kétnyelvű lesz a blog, méghozzá talán nem olyan meglepő módon ez a két nyelv a magyar és az angol. Az ok egyszerű: szeretném egy kicsit bővíteni az angol szókincsem, ugyanis hiába az idegen környezet, egy bizonyos szint után (amikor már nagyjából mindent el tudsz magyarázni, csak esetleg nem azokkal a szavakkal, amelyekkel anyanyelveden tennéd) nagyon nehéz új szavakat tanulni. Szóval megpróbálom ezeket a bejegyzéseket lefordítani, ráadásul így az itteni barátaimnak is érthetővé válnak, ami azért régóta tervben volt már.

Közösségi étkezések
Ez talán a legjobb dolog, amit sikerült adoptálnom, és bárcsak mindenhol így lenne! A vietnami (bár talán inkább dél-kelet ázsiai) kultúra része, hogy az emberek közösen esznek. Na nem úgy értve, hogy egy asztalhoz több ember ül. Európában ugye úgy szokás, hogy mindenki rendel magának valamit, majd azt elfogyasztja. Itt ez másképp működik, a társaság megbeszéli ki mit szeretne, majd mintha csak otthon ülnének egy vasárnapi ebédnél, az asztal közepére kerülnek a fogások, maguk előtt csak egy apró tálat tartanak az emberek, amibe az éppen elfogyasztott mennyiséget teszik. Ami tök jó ebben, hogy mindenki rendelését ki tudod próbálni, sőt így beszédtéma is több adódik.

Hidratáció
Mindenhol jár a nedves törlőkendő! Ha beülsz egy étterembe, ez az első dolog amit kitesz eléd a pincér. Ha buszra vagy hajóra szállsz, huzamosabb ideig tartózkodsz ugyanazon a helyen, mindig kapsz egyet. Éttermekben általában felszámolnak érte 3000 VND-t (ami olyan 40 HUF), másutt pedig ingyen van, de ez egy olyan apróság, ami sokkal elviselhetőbbé teszi az életet itt a trópusokon. Vigyázat, könnyű hozzászokni! Ha véletlenül valahol nem kapsz, hirtelen hiányozni fog. Hasonló a helyzet a vízzel. Buszra szálltál? Úgy is szomjazni fogsz, itt egy palack víz! Nem olyan nagy dolog, de ezek az apróságok teszik nagyon szerethetővé Vietnamot. Persze az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a vezetékes víz itt emberi fogyasztásra alkalmatlan, szóval gyakorlatilag mindenki palackozott vagy ballonos vizen él.

Street food
Itt a street food kifejezés szó szerint értendő. Persze a legtöbb helyen le lehet ülni ugyan bent is, de a helyiek sokkal jobban szeretnek ténylegesen az utcán enni. Sokszor nevetünk azon, hogy az éttermek tök üresek (bár azért a légkondi az maximális fokozaton zúg az üres teremben), de az utcafront az étterem előtt az szinte túlzsúfolt. Ez amúgy még inkább igaz esténként, az emberek nézik a forgalmat, beszélgetnek, játszanak, olvasnak. Tulajdonképp az egész élet az utcán zajlik.

---

From today, the blog will be bilingual, not so surprisingly these two languages ​​are Hungarian and English. The reason is simple: I want to expand my English vocabulary a little bit, because despite the foreign environment, above a certain level (when you can already explain pretty much everything, but not with the words you would use in your native language) is very difficult to learn new words. So I will try to translate these posts, and as an unexpected benefit my local friends will be also able to understand them, just like I planned for a long time.

Community meals
This is probably the best thing I could adopt and I wish it would be like this everywhere! As a part of Vietnamese culture (actually I think in the whole south-east asian region) people eat together. Well, not in the way that many people are sitting at the same table. In Europe people order something for themselves then they eat it. Here it works a bit differently, people discuss what do they want to order, and then like they were sitting at home for a Sunday lunch, the dishes are going to the middle of the table, and in front of them there is only a small bowl for their actual portions to eat. The best thing about this is that you can try all the dishes, and there are also more topic to talk about.

Hydration
Wherever you go, you will get a wet tissue. If you get into a restaurant, this is the first thing the waiter puts in front of you. If you are getting on a bus or ship, or stay for long time at the same place, you will always get one. Restaurants will usually charge around 3000 VND (which is 0.13 USD) for it, on other places it's free, but this small detail makes the life much more bearable here in the tropic weather. Caution, it's very easy to get used to it! If you by any chance don't get anywhere, suddenly you will miss it. The situation is similar with water. Did you just get on a bus? You will be thirsty anyway, here's a bottle of water! Not a big deal, but these little things make Vietnam very easy to love. Although the truth is that the tap water here is not really for human consumption, so basically everyone drinks water from bottles or from dispenser.

Street food
Here this term literally means "street" "food". Of course, in most of the places you can sit inside as well, but the locals are actually prefer to eat directly on the street. We often laugh about the fact that the restaurants are completely empty (still the air conditioning works on the maximum level for the empty room), but the street in front of the restaurant is almost overcrowded. This is even more true in the evenings, people are watching the traffic, talking, playing, reading. Actually the whole life takes place on the streets.