Angkor, Phu Quoc, Singapore


Idén is örömmel számolhatok be róla, hogy barátok közt tölthettem a vietnámi újévet. Ennek a két hetes kalandnak szeretném megosztani egy részét Veletek. Nevezetesen: Másfél napunkat Kambodzsában, a világ talán legszebb romjainál - Angkor Watnál. Majd 4 napunkat Phu Quoc gyönyörű trópusi szigetén. Illetve egy másfél napos gyorstalpalót Szingapúrból. Hát élmény az volt bőven :)

Irány a reptér. Fél órás késés. Nem is mi lennénk. Rövid az út. Bőrönd eltűnt. Siem Reap-ben. Tuktukosunk. Táblával vár. Mr. Attila. Irány a hotel. Lepakolni. Meglett a bőrönd. A kínai. Nem összecserélte? A hotel tök jó. Apartmanos. Vacsizni kéne. Irány a Pub Street. Elég jó étterem. Látványkaják. 1 dollár a sör. Gyors alvás lesz. Holnap korán kell kelni.

Hajnal 4:30. Csörög az óra. Ébredni kell. 5-kor indulás. Jó idő van. Napfelkelte. 5000 ember. Nem viccelek. Mind erre várt. Pofátlanul. Betolakodok. Első sorba. Az állvánnyal. Tényleg szép amúgy. Gyönyörű színek. Tükröződik. Kb 100 kép. 1 óra alatt. Jó a guide-unk. Rá a neve. Vicces figura. You got it? We got it. Így nyomja ő. Sok szép templom. Túl sok info. Rajzonként van. Magyarázat. Készült sok kép. Reméljük lesz szép is. Ebédelni. Kéne menni. Lokál kaja. Nem nagy adag. De ízre jó. Kesudió shake. Ebéd után. Ismét Angkor. Be is megyünk. Nagyon nagy por. Sorbanállás. Tetejére. De megérte.

Napfelkelte Angkor Wattal (a kb ötezer túristát levágtam a képről)





Délután van. Menjünk vissza. A szállásra. Ússzunk egyet. Van medence. Rendeljünk pizzát. Jó lesz estére. Könnyes búcsú. Szétválik a csapat. Lányok észak. Fiúk (és Dóra) dél. Kocsi jön értünk. Kalandos lesz. Éjjeli út. Autó tágas. Megérkezünk. Fővárosba. Pnomh Phenh. Sofőr csere. Irány a határ. Van probléma. Nincs vízuma. A sofőrnek. Az elég jó. És most mi lesz? Hajnal 4 van. Már itt vagyunk. 6 óra volt az út. A beígért 11 helyett. Senki földje. Eső után. Patkányok mindenütt. Faluvége. Kocsma nélkül. Nem vár senki. A határon. Reggel 6-ig. Nem is lehet. Azazhogy de. Motorosok. Mindenfelé. Aggresszívak. 40 dollár. 8 km-ért. Jön egy taxi. Óra leragasztva. Szigszaggal. Motorosok. Ragaszkodnak. Nincsen óra. Nem működik. Fix árral visz. Nem fizetek annyit. Akkor szállj ki. Felhívom a központot. Akkor mégis működik. Szigszalag lekerül. Úton vagyunk. A kikötőbe. Ez Vietnám. Így működik. 7 dollár lett. Nem is 40... Reggeli banh mi. Hajóra szállunk. Száguldás a vizen. Ez nagyon gyors. Tiszta és kényelmes. Hangos a zene. Durva klíma. Nagyon fázunk. Ez a nő meg? Nem odahányt? Oda bizony. Maga alá. Tengeribeteg. Minek száll fel? Ha nem bírja.

Ez már Phu Quoc. Szállás pazar. Minden modern. Habzsi-dőzsi. Jó lesz itt nekünk. Tenger meleg. Gyönyörű tiszta. Homokos part. Sok étterem. Csobbanjunk be. De jó a víz. Valami csíp. Nem medúza. Csalánozó. De tűrhető. Vietnami ebéd. Fürdés ismét. Naplemente. Vacsi a parton. Borozgatás. Pálinkázás. Reggel alvás. Ébredni kéne. Reggeli isteni. Motort bérlünk. Vízeséshez. Egy kis mászás. Vízesésben hűsölés. Motorra ülés. Jobbra menjél! Másik jobbra. Irány az északi part. De meleg van! Messze van még? Itt egy szép híd. De szar az út, durrdefekt! Hol egy szervíz? 4 kilométer! De szar így vezetni. Mennyi lesz a defekt? 100 ezer! Az kurva sok! De nincs alku. Cseréljed ki! Rohadjál meg. Itt a pénzed! Viszont nem látás. Sok van még? Tudja a fene! Itt a tenger. De szép tiszta. Fürödjünk meg! Be fog sötétedni. Basszus tényleg. Induljunk akkor. Nem tudom merre. De csak jó lesz így. Elültem a seggem! Én is, nyugi. Lemegy a nap. Mindjárt ott vagyunk. Köszi a motort! Itt az ára. De rohadt olcsó. Ok, menjünk. Szállodába? Ne menjél fel. Menjünk úszni. Medencébe. De jó ez már! Ki van világítva. Tiszta pornós! Éhes vagyok. Menjünk enni. Jó de hova? Lusta vagyok. Szállodába? Tököm tudja. A reggeli jó volt. Biztos jó lesz. Együnk akkor. Gyertyafényes. Szúnyog túl sok! Fújd be magad! Nem rossz a kaja. De nem is jó. Elfelejtették a felét. Ez Vietnam. Kell sajttorta? Ez nem sajttorta! De ez az, Sir! Mindegy, jó lesz. Írd a szobához! Jó éjszakát!

Minden második kagylóban van gyöngy, de nem mind szép nagy

Nem photoshop a víz

Keljél már fel! Hajózni megyünk. Gyors reggeli. Pakolj össze! Itt van a busz. Elindulunk. Már megálltunk? Gyöngyfarm, de jó! Így készülnek. Igazgyöngyök. Itt a kagyló. Így vágod fel. Minden második. Nem mind ilyen szép. Vegyél gyöngysort. Hú, de drága! Na de mégis. Oké, ez jó. Ajándék lesz. Csomagoljad! Vissza buszra. Majd' elalszom. Hosszú lesz még? Megérkeztünk. Hajóra fel! De szép a víz. Kék, mint állat. De jó kis szél. Búvárkodunk? Elég a snorkel. Jól van akkor. Alig mentünk. Már megállunk. Vegyünk halat? Vegyünk rákot? Megyünk tovább. Horgászni kell. Így kell fogni. Így bedobni. Berántani. Majd kihúzni. Ha nagyot fogsz, eladhatod. Ha kicsit fogsz, megeheted. Nem kap semmi. Beakad a gatyámba. Hülye horog. Szabadíts ki! Ne fotózz már! Végre snorkel. Ugorj seggest! Hú de szép hal! Láttad azt ott? Jó nagy korall. Nincs medúza? Sünbe ne lépj! Ne érj hozzá. Hajóra fel. Jön az ebéd. Leves is van. Finom minden. Meg még sok is. Együnk sünt? Együnk hát. Nem olyan rossz. Egészen jó. Kaparjad ki. Fotózzad le. Ismét vízbe. Pipákat fel. Mekkora hal. És még az is. Meleg a víz. És nagyon kék. Búvárkodnak. Nem is csoda. Délután van. Partraszállunk. Busszal megyünk. Sao Beach a cél. Megérkezünk. Félórára. Ez aztán strand. Fehér homok. Türkizkék víz. Kár, hogy csak ennyi. Irány haza. Szép kis nap volt. Medencés koktél. Tengerparti vacsi. Nem baszták el! Csak a salit... Fáklyafények. Hullámzások. Kár, hogy már csak 1 nap itt.

Helyi finomság, tengeri sün fűszerekkel

Ákos napfürdőzik Sao Beach-en

Kelni kéne. Túl korán van. Menjünk a partra. Dögöljünk ott. Jól van akkor. De nagy szél fúj. Jó ez a part. Rendeljünk sört. Sétáljunk el! A sziklákig? Jó lesz addig. Olcsó a sör. Igyunk egyet. Fetrengjünk még? Fürödjünk meg. Naplemente? Fotózzuk le. Vegyünk vodkát. Meg is isszuk. Itt az újév. Menjünk városba. Tűzijáték? Nézzük már meg! Jó lesz innen? Igyunk már még. Wow, ez szép volt. Van ilyen otthon? Nézzünk valami helyet. Helló, lányok! Kocsma merre? No speak english. Akkor arra. Sétáljunk el. Üljünk le itt. Olcsó a sör. Együnk kagylót. Jó volt minden. Irány hotel. Mindjárt éjfél. Koccintsunk már. Chúc Mừng Năm Mới! Azaz BÚÉK. Elkezdődött. Majom éve. Reggel repülünk. Jó éjszakát.

Ma minden más. Újév van már. Ünnepelünk. Vietnamban. Checkout után. Irány a reptér. Transzfer elvisz. TET zene szól. És megint szól. És megint szól. És megint szól. Másik kapu! Felszállás. Hű, de rövid. Fel se szálltunk. Már leszállunk. Gyorsan haza. Ebédeljünk. Aztán vissza. Reptér újra. Állványt nem lehet. De hadd lehessen. De ez a szabály. Mennyi feladni? $40. Hogy tetszett mondani? $40. Akkor inkább átcsempésszük. Próbálja meg! Kis izgulás. Security check. Simán átengedték. Ismét égben. Singapore vár.

És leszálltunk. De jó reptér! Padlószőnyeg. Ez a jövő. Fogjunk taxit. Nagyon drága? Nem baj, menjünk. Little India, Perak utca. Kártyával lesz? Visa az van. Honnan jöttek? From Hungary. Meg is jöttünk. Perak Hotel. Indiai. De mindenki. Elég kicsi. Elég szűkös. Nem baj, jó lesz. Csak aludni. Nézzünk várost. Orchard street-et. Marina Bay-t. Járjuk körbe. Hú mekkora. Ez a jövő. Magyarország. Hol van ettől? 150 év. Vagy kicsit több. Elég drága. Fotózzuk le. Nagyon menő. Elfáradtunk. Lefeküdnénk. 10 után nincs sör.

Ébredjél fel. Már 8 óra? Amúgy kilenc. Nem állt át az órád? Reggelizzünk. Indiai. Nincs semmi hús. De a rizs jó. Meg a tojás. Narancslé is. Induljunk meg. Hosszú nap lesz. Kínai tánc. A hotelnél. Sárkányokkal. De érdekes. Itt az újév. Áldás a hotelre. Menjünk a városba. Vegyünk jegyet. A metrora. 1 napos lesz. Jó mindenre. Irány a botanikus kert. Megérkeztünk. Azta, de szép. És ingyen van. Hatalmas fák. Esőerdő. Orchideák. Jó levegő. És az illat. Az kamera? A fa mögött? Jól álcázták. De párás itt. Legalább nem esik. Hintázó kislány szobor. V.I.P. orchideák. Gyönyörű volt. Nézzünk mobilt. Mert itt olcsó. Nem is olcsó. Kész átverés. Ki mondta ezt? Irány Chinatown. Elég koszos. Ünnepség volt. Épp bontják le. Enni kéne. Olcsó kínait. Sült kacsa tésztával. Meg egy pint sör. Ez jó drága. 50 dollár. 4 személyre. De jól esett. Meg sok is volt. Irány a hotel. Állvány kell estére. A metróban. Hepi hepi. Kis pihenés. Sokat mentünk. 5-kor ismét útrakelünk. Marina Bay. Hotel rooftop. Medencébe? Csak vendégek. Jó kibaszás. Felmehetnek. Fotózhatnak. De nem állvánnyal. Túl veszélyes. Felvinni lehet. Csak használni nem. WTF Singapore? De azért használtuk. Sok szép fotó. Naplemente. Le kéne menni. Csak 2 lift van. Hol a sor vége? 300 méter! Feltűnés nélkül slisszanjunk be. Sor elejére. Csak ügyesen. Ez is megvolt. Már sötét van. Irány az Avatar erdő. Super Forest. Ahogy tetszik. De jól néz ki. Jó a zene. Nagyon future. Irány a lézershow. De nagy pláza. Át kell menni. Csónakázni. Alagsorban? Ez de komoly. Indul a show. Nagyon zene. Nagyon lézer. És vízpára. Kicsit nagyobb mint a debreceni. Tűz is van. Meg buborékok. Lewis Armstrong. Wonderful World. Elég szép volt. Tudnám nézni. Minden este. Irány haza. Sört kell venni. Van még idő. Itt egy bolt. De rohadt drága. 800 a sör. És ez a legolcsóbb. 400 a víz. Fél literes. Jó lesz mára. Ismét metró. Hepi hepi. Hazaérünk. Iszogatunk. Aztán alvás. Reggel reptér. Irány Vietnam.

Gardens By The Bay

Így megy ez

Merlion

Gardens By The Bay

Botanic Gardens

VIP Orchidea

Botanic Gardens

Botanic Gardens

Marina Bay Sands

Utóirat: A repülőnk csak másodjara tudott leszállni Vietnamban a szél miatt. Elsőre, amint földet ért a kerék, vissza kellett emelkedni. Ilyet eddig csak videón láttam. Izgi.