Gyümölcsök, amiket enned kell!

Még nem is írtam a különlegesebbnél különlegesebb gyümölcsökről, amiket itt fogyasztanak. Ezeknek egy részét nem nagyon exportálják, mert olyan gyorsan romlanak meg miután leszedik őket a fáról, hogy csak konzerv/mirelit formában tud eljutni a világ különböző részeire. Persze akad olyan is, amit otthon is simán megtalálhattok a Tesco polcain (kivéve vasárnaponként... hahaha), de ha abból indulok ki, hogy egy szimpla banán vagy narancs mennyire más ízű itt Vietnámban, valószínűleg ezek a gyümölcsök sem ugyanazt az élményt nyújtanák. Külön köszönet a Lazadának, amiért az irodában minden szerdán gyümölcsnap van, és a lentiek nagyrészét ott kóstolhattam meg először, anélkül hogy rá kellene jönnöm, hogy is lehet őket megpucolni, mert egy részét koránt sem annyira egyértelmű. Szóval ha egyszer erre jártok, az alábbi gyümölcsöket mindenképp próbáljátok ki! Listám a teljesség igénye nélkül készült (tuti van olyan, amit nem kóstoltam még, és simán itt lenne a helye, de talán majd egy későbbi postban):

A durian leginkább arról híres, hogy nagyon büdös. De tényleg! Sok helyen ki is van tiltva, egyszerűen nem lehet enni, pedig az íze nagyon finom (bár nekem annyira nem jött be, de minden európai ismerősöm szereti idekinn, szóval ezt a kijelentésem rájuk alapozom). Nem hiszem, hogy otthon kapható lenne. A legértékesebb gyümölcs Dél-Kelet Ázsiában, egész kis kultusza van itt.

Durian
A jackfruit hasonlóan tüskés kívülről mint a Durian, de sokkal nagyobb annál. Akár 20-30 kgra (!!) is megnőnek a gyümölcsök a fán. Belül ilyen kis sárga rekeszekből áll, ezek ehetőek, viszont mindegyikben van egy mag, arról legalább könnyen leválik a hús. Az íze nagyon finom, de nagyon édes. Az első gondolatom az volt, hogy pont ilyen íze volt régen a gyümölcsös gömbrágónak, és kis utánaolvasással rájöttem, hogy erről mintázták a tipikus gyümölcsös rágó ízt, szóval nem jártam messze az igazságtól.

Jackfruit
A sárkánygyümölcs. Nagyon lédús és finom gyümölcsről van szó, külseje kicsit riasztó, de a fehér (vagy piros) gyümölcshús leginkább a kiwihez hasonlít, bár annál sokkal kevesebb íze van, és édeskésebb. Elég frissítő, joghurtba szoktam keverni reggelire, egyik kedvenc gyümölcsöm.

Sárkánygyümölcs vagy pitaya
Nekem a guave annyira nem jött át, talán egy kicsit a birsalmára hasonlít az íze. Bár az is igaz hogy itt a nagyon kemény (éretlen?) formájában fogyasztják, talán meg kéne próbálnom a lakásban érlelni kicsit.

Guave
A csillaggyümölcs talán otthon is kapható. Magában még sosem ettem, viszont beleteszik mindenféle desszertbe, és úgy kiváló. Talán egy kicsit a fügéhez hasonlít az íze (de ekkor már ki volt sütve)

Csillaggyümölcs
A licsi otthon is kapható időnként, nagyon finom kis savanyú gyümölcs, csak kevés húsa van, a kemény burok felbontása után egy kb 2-3mm vastag gyümölcshús után egy nagy mag az egész. 

Licsi
A physalist koktélokhoz, desszertekhez szokták dekorációként is adni, Európában is egyre elterjedtebb. Nagyon finom gyümölcs, a leveleit leszámítva az egész ehető, viszont óvatosan kell vele bánni, mert éretlen állapotában mérgező.

Physalis
A maracuja átverés, nem jött át. A maracujás tic-tacnak semmi köze hozzá! 

Maracuja
Papayát még nem sikerült vennem így nyers formában, de frissen pürésítve gyümölcslevet csinálnak belőle, annak viszont nagyon finom.

Papaya